İtalyan La Repubblica gazetesine demeç veren Esad, ''Irak'tan çekilme, barış isteği ve Guantanamo'nun kapatılmasıyla, Obama sözünün eri olacağını gösterdi'' dedi; ancak ABD dış politikasında ''tarihi bir değişiklik'' için konuşmanın erken olduğunu kaydetti.
Obama ile görüşme olasılığına ilişkin bir soruya karşılık Esad, ''Bu çok olumlu bir işaret olacaktır. A wisconsin seo ma sadece kamuoyunun ilgisini çekmek için medyaya poz vermeyi istemiyorum. Obama ile görüşmek ve konuşmak istiyorum '' dedi.
Obama yönetimi ile bölgeye barış getirilmesinde ABD'nin önemli bir rol üstlenebileceğini belirten Esad, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerin bölgedeki diplomatik rollerine güven duymasına rağmen, ''İsrail'e, sadece Washington'ın baskıda bulunabileceğini'' vurguladı.
İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlamasına hazır olduğunu, ancak İsrail'deki siyasi havadan endişe duyduğunu ifade eden Esad, ''(Binyamin) Netanyahu'nun düşüncesinden değil, ama İsrail toplumuna sağ kanadın geri dönmesinden endişe duyuyorum. Bu barış için en büyük engeldir'' dedi.
İran konusunda ise arabulucu olmaya hazır olduğunu kaydeden Esad, ''beğenseniz de beğenmeseniz de önemli bir ülke'' dediği İran'a Batı'nın somut önerilerle gelmesi çağrısında bulundu.
Esad, İran'ın Irak üzerindeki etkisinin, ''karşılıklı saygı'' içerisinde olması halinde ''olumsuz olarak görülmemesi'' gerektiğini de ifade etti ve ''etkileme ile müdahale arasındaki ayrımın belirlenmesi gerektiğini'' belirtti.
Şam'a büyükelçi gönderme ihtimalini de değerlendiren, ABD'nin Suriye politikasını gözden geçiren Obama, bu ayın başında bu ülkeye 2 temsilci göndermişti. Washington yönetimi, Lübnan Başbakanı Refik el Hariri'nin 2005 yılında suikasta kurban gitmesinin ardından Suriye'deki büyükelçisini geri çekmişti. ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alan Suriye, Hariri suikastı ile ilgisi olmadığını belirtmişti.
Kategori : DÜNYA