Anlatılan hangi Mevlana?

  • Home
  • Anlatılan hangi Mevlana?
Anlatılan hangi Mevlana?
Paulo Coelho'nun "Simyacı"sından 10 yıl sonra, Türk romancıların Mevlana'yı keşfiAbone ol

Popüler Türk romancılarından Ahmet Ümit ve Elif Şafak'ın son romanlarının Mevlana ve Şems'i konu aldığı, ancak Paulo Coelho'nun Mevlana'nın bir hikayesinden yola çıkarak kaleme aldığı adlı eserinin 1988 yılında yazıldığı ifade edildi. Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, UNESCO'nun 2007'yi Mevlana Yılı ilan ettiğini ve 2007 yılında başta Konya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde Mevlana etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, daha önce Mevlana'ya ilgi duyanların ya da bu konuda akademik çalışma yapanların gündeminde olan Mevlana'nın, 2007 yılı boyunca yoğun şekilde kamuoyunun gündeminde olduğunu belirtti. Çeşitli görsel yayınlarda, fotoğrafçıların Mevlana ve s alabama seo emazenlerle ilgili çektiği eserlerin yer bulduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, pek çok köşe yazarının da bu dönemde sütunlarına Mevlana'nın beyitlerini ve Konya'yı taşıdıklarını vurguladı.

2007 ve sonrasında Mevlana'ya artan ilginin bu konuyu popüler hale getirdiğini anlatan Şimşekler, böylece Mevlana'nın Türk romancılarının da gündemine geldiğini söyledi.

Tarihi romanların son dönemde Türkiye'de yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, şunları kaydetti: ''En çok okunan popüler Türk romancılarından Ahmet Ümit ve Elif Şafak'ın son romanları, Mevlana ve Şems'i konu alıyor. Ahmet Ümit Bab-ı Esrar, Elif Şafak ise Aşk adlı eserlerinde, Mevlana ile Mevlana'yı Mevlana yapan Şems-i Tebrizi'nin dostluklarına dikkat çekmeyi tercih ettiler. Oysa, 'Simyacı' isimli eseri 30 milyon satan Paulo Coelho, bu ünlü eserini Mevlana'nın bir hikayesinden yola çıkarak 1988 yılında yazmıştır.

Simyacı Mevlana'dan esinlenerek yazılmıştır.
Coelho, ilk yıllarda bu eserinde hiç kimseden etkilenmediğini söylese de yakın tarihte İran'da katıldığı bir konferansta, Simyacı'yı Mevlana'nın Mesnevi'sinde geçen bir hikayeden yola çıkarak kaleme aldığını itiraf etmiştir. Zaten Simyacı adlı eserde anlatılanlar, Mesnevi'nin 6. cildindeki, 'Bağdat'ta yaşayan bir kişinin gördüğü rüya sonucu Mısır'da bir adrese gitmesini' konu alan hikayeyle neredeyse birebir aynı.''

Türk romancılardan önce batılı yazarlar keşfetti
Bu bilgiler ışığında, Türk romancılarının Mevlana'yı batılı yazarlardan sonra keşfettiğinin söylenebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, ''Bu durum, Türk romancıların son dönemde yazdıkları eserlerin değerini azaltmaz. Zaten ve romanları, romancılık açısından okuyucuya istenileni verecek düzeydedir'' dedi. Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, bu romanlarda anlatılan konuların roman kurgusuyla kaleme alındığını, bu nedenle roman gibi okunması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu romanların bazı bölümleri kurgulanmış
''Bu romanlarda Mevlana ve Şems ile ilgili anlatılanların bir bölümü gerçek olduğu gibi, bazı bölümleri kurgulanmış. Yani bu romanlarda anlatılanların tamamı gerçek bir hikaye gibi algılanmamalıdır. Ayrıca bu romanları okuyanlar, Mevlana ve Şems ile ilgili yazılmış diğer eserleri de okumaya yönleniyor. Bu ilgi gören romanların turizme de katkısı olacaktır. Bu romanlarda olayların geçtiği mekanları görmek isteyenler Konya'ya geleceklerdir. Bu açıdan Konya'ya gelecek ziyaretçi sayısının artmasında bu romanların da küçümsenemeyecek katkısı görülebilir.''



Kategori : MAGAZİN
Whatsapp İletişim