Erzurum Organik Tahıl Üreticileri Birliği (EOTÜB) tarafından hazırlıkları süren ''Erzurum Agroforestry Projesi'' ile Türkiye'nin ilk ''eko köyü''nün kurulması hedefleniyor.
EOTÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, hazırlık çalışmalarında son aşamaya gelinen ''Erzurum Agroforestry Projesi'' kapsamında, Türkiye'nin ilk organik tarım bölgesinin kurulacağını bildirdi.
Projenin 3 etapta uygulanacağını ifade eden Ilıcalı, 60 bin lira bütçeli ilk etabın birliğin kendi imkanlarıyla 2009 yılında hayata geçirileceğini belirterek, diğer etapların hayata geçirilmesinde ise İsviç seo ajansı re ve İspanya'daki çevre vakıfları ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına (UNDP) başvuracaklarını söyledi.
Projenin ikinci etabı için 350 bin, üçüncü etabı için de 250 bin TL bütçe belirlendiğini anlatan Ilıcalı, ''Türkiye'nin ilk organik tarım bölgesi özelliğini taşıyan projemizin ilk etabını bu yıl bitireceğiz'' dedi.
Ilıcalı, toplam 40 bin dönüm arazi üzerine kurulacak eko köyde, 250 çiftçinin üreticilik yapacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Projemizin toplam bütçesi 660 bin TL. Önümüzdeki yıl sonu, üçüncü ve son etabı da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Aziziye ilçesine bağlı Esentepe bölgesinde uygulanacak projemiz, Türkiye'nin ilk organik tarım bölgesi olacak. Yani etrafı kapalı bir alanda içeriye kimyasal olan hiçbir şey girmeyecek. Böyle bir proje ABD ve İspanya'da uygulanmakta. Ancak Türkiye'de ilk kez biz deniyoruz.''
HOBİ BAHÇELERİ
Ilıcalı, projenin alt bileşeni olarak hobi bahçeleri oluşturulacağına dikkat çekerek, ''Böylece geniş halk kitleleri toprakla, tarımla tanışarak, kendi ihtiyaçları için üretim yapacaklar'' diye konuştu.
Vatandaşların toprakla uğraşmanın yaşam üzerindeki etkisini kavrayarak, dilediği biçimde tarımla uğraşabileceğini anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:
''Yani vatandaş dilediği ağacı ekecek, dilediği fideyi dikecek, dilediği tohumu serperek, zevkli bir uğraş sağlamış olacaktır. Ayrıca bu hobi bahçelerinde boş zamanlarını ailesi ile birlikte değerlendirebilecek. Ayrıca, yenilenebilir enerji ile organize sera bölgeleri kurulacak ve kış memleketi olan Erzurum'da 12 ay süreyle tarımsal üretim yapma olanağı da sağlanacak.''
PROJENİN DİĞER FAYDALARI
Başkan Ilıcalı, agroforestrynin (tarımsal ormancılık) önemli faydalarından birisinin ise bozuk veya çıplak alanların ağaçlandırılarak, kereste üretiminin artması olduğunu bildirdi.
Toprağın bitki örtüsü ile örüleceğinden nem oranının korunacağını ve ağaçların da daha hızlı büyüyeceğini ifade eden Ilıcalı, ''Bitki örtüsü ve ağaçlandırma nedeniyle erozyon önlenmiş olacak. Ekolojik denge korunacak. Ayrıca, çiftlik sahibi projeden neredeyse sıfır maliyetli yem elde edecektir'' diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL